SOTENIBILITAT

L'AGT, una entitat sostenible, social i solidària

Defensen una economia justa, solidària, responsable, i sostenible

L'Associació de Gastronomia i Turisme col·labora activament en els seus projectes amb iniciatives socials, fent aportacions amb recursos econòmics i humans, a més d'implicar-se activament a l'economia local de les ciutats on actua, generant sinèrgies amb el comerç local, la indústria, la pagesia, joves emprenedors i creadors, etc. A més, l’ADN de l’AGT i els seus principis fundacionals defensen una economia justa, solidària, responsable, i sostenible, per tant la integració en l’àmbit laboral de les persones en riscs d’exclusió social és en els eixos de la nostra activitat.

 

L'entitat ha obtingut durant el 2022 el certificat Biosphere. El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Comarques de Barcelona Biosphere és un programa adreçat a empreses, serveis i entitats públiques de les comarques de la província de Barcelona que volen millorar la seva gestió en sostenibilitat turística i el seu posicionament com a destinació turística.

 


L’objectiu del projecte és reconèixer empreses, serveis i entitats que aposten per una gestió respectuosa amb el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic de les comarques de Barcelona. Ho fa basant la seva metodologia en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

Els projectes d'AGT tenen en compte elements sostenibles que actuen amb respecte i harmonia sobre el medi social i natural, amb l'objectiu d'aconseguir millores permanents en la qualitat de vida d'una població.

Promovem el transport públic a les diferents activitats que organitza l'entitat, es motiva la utilització del transport públic, ja sigui Metro, Rodalies i Bus.

Amb els nostres gots reutilitzables, a les nostres fires es genera l'oportunitat de ser més respectuosos amb l’entorn, evitant els residus plàstics.

Evitem generar brossa no reciclable. També utilizem plats de canya de sucre: Aquesta tipologia de plats destaquen per ser respectuosos amb el medi ambient.

ESDEVENIMENTS SOSTENIBLES

Perquè el planeta ens ho demana, AGT és sostenible

Gastronomia local, de temporada i saludable

L’oferta gastronòmica dels projectes és amb producte de temporada i proximitat. Promovem pràctiques saludables entre la clientela i plantilla.


Les petites productores

Apostem per l’agricultura local i la conservació del territori com a referent diferenciador. Donem suport i promocionem els petits productors de proximitat, compromesos amb el seu entorn.

Fomentem l’economia local

Els nostres col·laboradors i serveis externs (web, disseny, fotògrafs,...), són autònoms i petites pymes del territori. El talent està molt a prop de tots

Mobiliari

A les nostres fires, el nostre mobiliari és de fusta recuperada, rebutgem al màxim el plàstic.

Calculem l'impacte ambiental de les receptes

A les nostres fires gastronòmiques, utilitzem calcuteca.amb.cat/ per calcular l’impacte ambiental de les tapes o platerets tenint en compte les fases de producció dels aliments, fabricació dels embalatges i transport.

Reduïm el plàstic per materials reciclables

El 90 % de les peces gràfiques de les nostres fires gastronòmiques són de cartró reciclat, reduïnt la utilització de plàstic vinculats a lones, plafons.

Formats sostenibles en les comunicacions

Utilitzem formats sostenibles per als suports de comunicació vers les persones clientes i treballadores. Prioritzem els suports en format digital, i minimitzar l’ús del paper.

Accessibilitat universal

Quan les condicions estructurals ens ho permeten, adeqüem les instal·lacions i els equipaments per aconseguir unes condicions bàsiques d'accessibilitat de les persones amb discapacitat física. Adaptem les zones de tiquets, per exemple, per una compra més accessible.

Plats de bagasse

Utilitzem plats 100% biodegradables i que s’obtenen dels sobrants de la canya de sucre

Gots i glots reutilitzables

“Lloguem” les nostres copes perquè es puguin tornar després del seu ús i no generar més residus

Coberts

Fabricat amb plàstic ecològic sense petroli, amb CPLA o RCPLA, 100 biodegradables.

Tovallons

Fabricats amb cel·lulosa 100 % reciclada i seguin un procés de producció respectuós amb el medi ambient.

Projectes amb esperit social

Premis vinculats a l'economia local i l'economia circular

 

Amb l'objectiu de dinamitzar l'economia i el consum en l'àmbit local, els premis al públic de les rutes de tapes que organitza l'AGT s'han vinculat a les associacions de comerç de les diferents ciutats on actua, com El Prat Gran Comerç i Cornellà compra a casa, que atorguen unes targetes regals per consumir en establiments adherits a les diferents xarxes de dinamització comercial local.

Col·laboració amb Fundació Mescladís

 

Els joves fan pràctiques laborals als establiments adherits a les activitats d'AGT, s’han format al Mescladís, on han adquirit les competències i habilitats personals i tècniques necessàries per donar un bon servei als clients. 

 

"Cuinant Oportunitats" és una proposta de formació i acompanyament al mercat laboral per a persones amb dificultats especials per accedir a un lloc de treball.


 

Classes i visites als espais agrícoles estudiants universitaris

 

Per l'AGT és fonamental que les futures generacions coneguin la realitat agrícola. Els futurs xefs han d'incorporar aquests productes a les cuines, des d'una visió de sobirania alimentària, fomentant dietes sostenibles i saludables, i equitat social i econòmica. 

AGT organitza visites sobre el terreny, en col·laboració amb Slow Food Barcelona i de manera gratuïta, amb estudiants de l'Universitat de Ciències Gastronòmiques de Pollenzo (Itàlia), el Barcelona Culinary Hub... Ha realitzat classes al CETT, centre universitari adscrit a la UB.