Fira dels Porrons d'Abrera

Localitat

Abrera

Sobre el projecte

La Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera vol destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat.

A la fira es poden trobar propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.

Organitza: Ajuntament d’Abrera

Produeix: AGT

Objectius

Promoció d'Abrera com a referent de la gastronomia clàssica catalana i de la tradició del mite dels porrons, que comença l’any 1840 amb la compra d’un hostal per Joan Juhera. Va plantar al davant del seu hostal un porró gegant com a reclam: qui fos capaç d’alçar-lo, podria beure gratis. La taverna veïna de Cal Ginesta, va copiar-lo exhibint dos porrons. Provocació a la qual Juhera, l’any 1920, va respondre col·locant els porrons que donarien el nom que va fer famós al seu hostal: Els Tres Porrons.

Al segle XX, professionals del transport i el comerç, excursionistes, pelegrins i turistes que anaven de camí a Montserrat feien parada i fonda al Rebato, i gaudien de la proesa d’alçar el porró: es va popularitzar l’eslògan “Ho diuen per tots cantons, mongetes amb botifarra a Els Tres Porrons”.

Els anys daurats dels porrons van ser els de la postguerra. La llista de celebritats que s’hi van entaular és insòlita. Alexander Fleming, Errol Flynn, Mohammed V i el seu fill Hassan, Tete Montoliu, Peret, Manolo Escobar, Antonio Molina, Joan Manuel Serrat…

L’any 1953, la família Simón va obrir un nou restaurant que va afegir un porró a la façana i es va fer dir Els Quatre Porrons. El fenomen abrerenc va arribar als cines de tot l’Estat a través del No-Do, la família Juhera va organitzar un concurs d’aixecar porrons al Palau d’Esports de Barcelona, l’escriptor Josep Pla en va parlar a la Guia de Catalunya…

Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera N-II (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional. Els Tres Porrons va tancar l’any 2002 i, pocs anys després, Els Quatre Porrons van abaixar la persiana.

Més informació a