Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

www.firaporronsabrera.cat


4, 5 i 6 DE NOVEMBRE DE 2022 
CARRER REBATO / PARC DE CAN MORRAL (ABRERA)

 
El divendres 4, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, se celebrarà una nova edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera! Des de l’Ajuntament d’Abrera s’organitza la tercera edició de la fira, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques. Recuperarem la memòria dels Porrons...

A la tercera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera es tornarà a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró. 


El divendres 4 de novembre, al carrer Rebato, es tornarà a recuperar el c
oncurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També es podrà veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, es podrà gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.


I el cap de setmana, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats basats en gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble. Aviat anunciarem el llistat d'expositors del nostre municipi que hi participaran. En l’edició d’enguany participaran Can Martinet, La Tapa de Lucífer, Pizzeria Rebato, La Bruixa, Pastisseria Duch, Llegums Gaadus i Carnisseria Massó, Forn de Pa Rebato i l’AGT.


El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

BRINDAR AMB EL PORRÓ D’ABRERA, UNA HISTÒRIA AMB IDENTITAT
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.


Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.


Recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure el barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat… No us perdeu la Segona Edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!


+ Informació

www.firaporronsabrera.cat

Organitza

Ajuntament d’Abrera


Produeix

Associació de Gastronomia i Turisme del Baix Llobregat (AGT)


Més notícies