Agtbaix.cat - Arriba la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
Webs de l'AGT:

Notícies

Segueix tota l'actualitat de l'AGT

Arriba la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

Notícies Ago 29, 2018
Arriba la I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

El 28, 29 i 30 de setembre, des de l’Ajuntament d’Abrera s’impulsa una iniciativa per recuperar la memòria dels Porrons que, a mitjans del segle XX va atraure a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…

 

La I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera recuperarà la tradició del Porró d’aquesta ciutat del Baix Llobregat. Al relat s’hi afegirà la gastronomia i els productes de proximitat, recuperant l’esperit dels restaurants d’Abrera.  Una tradició que va néixer en un poblet agrícola que, en poc temps, es va convertir en una gran ciutat.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat

Fa unes dècades la ciutat era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tan d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

 

Porrons, però molt més!

El divendres 28, al carrer Rebato, serà el dia de recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. Al mateix espai es podrà gaudir amb una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns d’Abrera que van formar-ne part. També es podrà gaudir d’una petita mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, i activitats de música i cultura popular.

Durant els dies 29 i 30 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes de la ciutat. El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada dels veïns de la ciutat, del Baix Llobregat i Barcelona.

 

 

 La web de la 1a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

 

Notícia en castellà

 

Tota la informació sobre l’activitat a

ajuntamentabrera.cat

agtbaix.cat


Patrocinador principal

San Miguel · DO Penedes


ANTERIOR

Les Jornades Gastronòmiques de Sant Joan Despí, presentades al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona

SEGÜENT

Llega la I Feria Gastronómica los Porrones de Abrera

Subscriu-te al butlletí i rebràs puntualment totes les nostres novetats
captcha