Webs de l'AGT:
Catalan English Spanish

ALBERT MENDIOLA Padrí del Març Gastronòmic Cuiner de l’Any Xef del Marimorena Restaurant (Sant Boi de Llobregat)

El Padrí del Març Gastronòmic, cuiner de l’Any 2017

Des que em vaig plantejar tornar a casa, tenia claríssimes dues coses. La primera, que volia fer cuina tradicional catalana amb un altre toc i que ho volia fer amb els productes autòctons i de temporada.

Així que el 2012 vaig tenir l’oportunitat de fer-ho molt a prop de casa, al barri on vaig viure des dels 9 anys. I amb la meva parella, la Patrícia Torres, vam començar aquesta aventura. Des del principi sabíem que la carxofa seria la protagonista a la nostra cuina. Fins i tot un dels noms que vàrem pensar per al restaurant tenia molt a veure amb aquesta flor d’hivern que tant apreciem a la nostra comarca.

Voldria agrair als productors del Pota Blava per la feina de recuperar i mantenir aquesta raça de pollastre que ens permet oferir als nostres comensals sabors autèntics i com els d’abans. 


De seguida vam participar en les Jornades Gastronòmiques del Pota Blava i la Carxofa Prat, perquè la nostra filosofia era i segueix sent la d’utilitzar el producte del nostre entorn, donar valor al productor i difondre
la riquesa del Baix Llobregat. Voldria agrair als productors del Pota Blava per la feina de recuperar i mantenir aquesta raça de pollastre que ens permet oferir als nostres comensals sabors autèntics i com els d’abans. Agrair també a l’Associació de Gastronomia i Turisme per fer difusió del producte de proximitat, involucrar als restauradors i organitzar aquestes jornades. És per a mi tot un honor haver estat nomenat padrí del Març Gastronòmic, les Jornades de Pota Blava i Carxofa Prat, en aquesta novena edició. Seguim, doncs, unint esforços per mostrar la riquesa en productes de la nostra comarca: tenim una gastronomia que encara té molt a dir i amb aquests ingredients només podrem recollir bons fruits.

Albert Mendiola.

Aliança de xefs i productors del Parc Agrari

Carlo Petrini, expadrí del Març Gastronòmic ho té clar: “defensar els nostres productors es defensar la nostra economia local, perquè els aliments no són mercaderia: són valors per a la convivència, són història, i patrimoni”.

Carlo Petrini és un dels principals abanderats de l’agricultura ecològica i del dret a una alimentació bona, neta i justa, i fundador el 1989 d’un dels moviments més revolucionaris sorgits en el món gastronòmic, l’Slow Food, que avui compta amb més de 100.000 associats en 170 països i un important pes entre els grans xefs.

El Març Gastronòmic intenta sumar el seu gra de sorra en l’aliança de xefs i productors, en una aposta per la gastronomia basada en els productes de temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat. Són molts xefs a la nostra comarca que estan fent també una revolució als seus fogons amb els productes de les nostres terres.

Fotografia de Carlo Petrini a la conferència del Prat realitzada el passat 10 de febrer de 2017. En Carlo Petrini va tenir l’oportunitat, fa un mesos, de gaudir i conèixer amb profunditat les particularitats de productes com el Pota Blava i la Carxofa Prat, protagonistes de les Jornades Gastronòmiques. El pare del concepte Km 0 proclama que l’aliança entre el xef i el petit productor no és una qüestió de solidaritat, sinó un acte polític important, i denuncia que la pèrdua d’un 60% de la nostra biodiversitat per motius productius i de rendibilitat.

Carlo Petrini demana compromís a xefs i a ciutadans. No li agrada parlar de consumidors, perquè el consum s’ha convertit en una malaltia, prefereix dirigir-se al ciutadà. I apel·lar a la seva responsabilitat social per recordar-li que la seva elecció a l’hora de comprar influirà en la producció i en el futur del seu entorn.

Cal saber d’on ve el que mengem, enfortir l’educació alimentària. Cal canviar la lògica de valorar un aliment només pel seu preu: a vegades pagar més significa donar-li el preu just a un productor.

Padrins honorífics

Valentina Guisado Presidenta de l’Associació de Criadors de Pollastre i Capó del Prat
Joan Ribas Ex president de la Cooperativa Agrícola del Prat
Manuel Torres Productor de Pota Blava. President del Consell Regulador de la IGP

Els nostres padrins

Albert Mendiola 2018
Carlo Petrini 2017
Paco Pérez 2016
Carme Ruscalleda 2015