Webs de l'AGT:
Catalan English Spanish

Aliança de xefs i productors del Parc Agrari

Carlo Petrini, el padrí del Març Gastronòmic, ho té clar: “defensar els nostres productors es defensar la nostra economia local, perquè els aliments no són mercaderia: són valors per a la convivència, són història, i patrimoni”.

Carlo Petrini és un dels principals abanderats de l’agricultura ecològica i del dret a una alimentació bona, neta i justa, i fundador el 1989 d’un dels moviments més revolucionaris sorgits en el món gastronòmic, l’Slow Food, que avui compta amb més de 100.000 associats en 170 països i un important pes entre els grans xefs.

El Març Gastronòmic intenta sumar el seu gra de sorra en l’aliança de xefs i productors, en una aposta per la gastronomia basada en els productes de temporada del Parc Agrari del Baix Llobregat. Són molts xefs a la nostra comarca que estan fent també una revolució als seus fogons amb els productes de les nostres terres.

Fotografia de Carlo Petrini a la conferència del Prat realitzada el passat 10 de febrer de 2017. 
En Carlo Petrini va tenir l’oportunitat, fa un mesos, de gaudir i conèixer amb profunditat les particularitats de productes com el Pota Blava i la Carxofa Prat, protagonistes de les Jornades Gastronòmiques. El pare del concepte Km 0 proclama que l’aliança entre el xef i el petit productor no és una qüestió de solidaritat, sinó un acte polític important, i denuncia que la pèrdua d’un 60% de la nostra biodiversitat per motius productius i de rendibilitat..

Carlo Petrini demana compromís a xefs i a ciutadans. No li agrada parlar de consumidors, perquè el consum s’ha convertit en una malaltia, prefereix dirigir-se al ciutadà. I apel·lar a la seva responsabilitat social per recordar-li que la seva elecció a l’hora de comprar influirà en la producció i en el futur del seu entorn.

Cal saber d’on ve el que mengem, enfortir l’educació alimentària. Cal canviar la lògica de valorar un aliment només pel seu preu: a vegades pagar més significa donar-li el preu just a un productor.

Per Carlo Petrini, hem de fer camí cap a una nova agricultura, que ha de sumar no només als xefs i als productors, sinó a tota la ciutadania, i especialment, a la gent jove. Els ciutadans tenim molt per fer: evitant l’enorme malbaratament que provoquem, recuperant les nostres tradicions gastronòmiques, comprant a petits productors els seus cultius de temporada.

Padrins Honorífics

Valentina Guisado Presidenta de l’Associació de Criadors de Pollastre i Capó del Prat.
Joan Ribas Pagès. President de la Cooperativa Agrícola del Prat.
Manuel Torres Productor de Pota blava. President del Consell Regulador de la IGP.